Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

Zmajlović ne želi agenciju, Holy pak misli da je nužna

krka,slap,portal (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
10.06.2013.
u 19:00


Ministar ne želi dodatna sredstva trošiti na još jednu agenciju. Radi se o agenciji koja bi upravljala sa svih osam hrvatskih nacionalnih parkova i 11 parkova prirode

Ne pada mi na pamet osnivati još jednu agenciju uz šumu onih za koje se ne zna zbog čega postoje. Moramo se usredotočiti na to da naše nacionalne parkove i  parkove prirode usmjerimo u razvoj, umjesto da se nekoliko godina bavimo uspostavom nove agencije – ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović stavlja točku na raspravu o tome treba li osnovati krovnu, nacionalnu agenciju koja bi upravljala svih osam hrvatskih nacionalnih parkova i 11 parkova prirode ili ih ostaviti pod upravom javnih ustanova. Sve je dvojbe, doznajemo, presjekla analiza stručnjaka UN-ove agencije za razvoj. Tim domaćih i stranih eksperata, okupljenih već neko vrijeme o toj temu, preporučio je, naime, da je ekonomičnije  fokusirati se na poboljšanje postojećih institucija nego ih  iz temelja reformirati.

Znam što piše u Planu 21

Hoće li takav stav SDP stajati jednog člana? Bivša ministrica Mirela Holy jasno je rekla da je osnivanje agencije dio Plana 21 i da će napustiti stranku ako se to i ne propiše zakonom.

– Vjerujte mi, dobro znam što piše u Planu 21 i toga tamo nema. Odluka o modelu upravljanja nacionalnim parkovima mora biti stručna, a ne politička. Oko suštine i cilja moja se prethodnica i ja, inače, slažemo. Postojeće javne ustanove nisu dovoljno učinkovite niti nadzirane, a kontrole su lani pokazale da je bilo i nenamjenskog trošenja novca i kršenja propisa o nabavi. Cijeli taj sustav zanemarivan je praktički cijelo desetljeće i vapi za unapređenjem. Potencijal naših nacionalnih parkova i parkova prirode golem je u svakom smislu. Svaki četvrti hrvatski turist obiđe i jedan nacionalni park, a takvo prirodno bogatstvo mora se više koristiti i u brendiranju naše zemlje. Stručna je analiza, pak, jasno pokazala da postojeći okvir daje mogućnosti za poboljšanja te da je to jeftinije i socijalno prihvatljivije rješenje koje, osim toga, u kratkom roku daje i bolje rezultate – kaže ministar.

Samo Plitvice u plusu

U Ministarstvu zaštite okoliša doznajemo i da mogućnost uspostave nacionalne parkovne agencije nije time potpuno prekrižena. U Zakonu o zaštiti prirode ona će stajati, ali ne kao obveza, već kao opcija.

Trenutačno javne ustanove koje upravljaju s osam hrvatskih nacionalnih i 11 parkova prirode zapošljavaju oko 100 ljudi. Sustav, koji godišnje uprihodi oko 390 milijuna kuna, ima otprilike tolike i rashode, a sam se izdržava jedino Nacionalni park Plitvička jezera. Upravo će Plitvice, nakon NP-a Brijuni, biti prve čiji će turistički sadržaji u koncesiju. Inače, iduće bi dvije godine u čak 14 od 19 hrvatskih nacionalnih i parkova prirode trebale donijeti pravi investicijski bum. U pripremi su projekti vrijedni 409 milijuna kuna, koje se planira povući iz fondova EU, a prva tri, NP Sjeverni Velebit, PP Učka i NP Krka, posve su zgotovljeni i pred slanjem financijskim centrima EU.

– Sve aktivnosti i ulaganja u iduće dvije godine bit će usmjerena prema tome da se poboljša upravljanje, unaprijedi turistička infrastruktura i obogati ponuda parkova – obećava Zmajlović.

>>Park prirode Papuk postao europska destinacija izvrsnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije